Ad Bercht

discipline

werken op papier

atelier

Nieuwelaan 43, Delft

links

website

Sinds 2015 ben ik als beeldend kunstenaar verbonden aan Kadmium.
Ik vervaardig werken op papier. Het proces van het maken en strategieën om tot een beeld te komen staan centraal.Evenals de vraag naar wat voor mij een
tekening is.Ik werk met materialen zoals potlood, kleurpotlood, pen, inkt, waterverf en gouache. In mijn al wat oudere collages hergebruikte ik etsen en gouaches die tijdens en na mijn opleiding aan de kunstacademie ontstonden. In mijn meest recente werken probeer ik het papier zelf een grotere rol te laten spelen door het te vouwen, verkreukelen, perforeren of met een stanleymes te bewerken. Stanleymes en priem worden zo het gereedschap waarmee ik “teken”.
Rasters, rechthoeken en vierkanten, punten en cirkels zijn de telkens weer terugkerende vormen waaruit mijn werk bestaat. Maar steeds in andere hoedanigheden. Cirkels worden punten, vlekken of perforaties.
De ordeningen die ontstaan zijn soms eenvoudig, soms wat meer gecompliceerd. Papier blijft voor mij een plat vlak. De illusie van ruimte probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, hoewel ruimtelijke suggestie niet altijd is uit te bannen.
Het persoonlijke handschrift wordt gaandeweg minder belangrijk, en de tekening concreter. Vragen naar de relatie tussen mijn werken onderling en de relatie met andere kunst houden mij voortdurend bezig. Kijkend naar mijn eigen werk zie ik een gelaagdheid die te maken heeft met het ontstaansproces, mijn eigen associaties en de relatie met mijn inspiratiebronnen.

Mijn belangrijkste inspiratiebronnen: muziek, beeldende kunst, architectuur.