Ad Bercht

discipline

werken op papier

atelier

Rietveld 49, 2611 LH Delft

links

website

In de kunst houd ik vooral van minimalisme. En van kunstenaars die op de één of andere manier bezig zijn met fundamentele zaken als materiaal en textuur, de processen achter het tot stand komen van een kunstwerk en de presentatie daarvan. Met hen ga ik de dialoog aan.

​Mijn vormentaal is eenvoudig. Ik teken rechte lijnen en punten, of maak vouwen en perforaties in het papier. Hierbinnen zoek ik naar vrijheid en uitdaging.

Het papier is de laatste jaren een wezenlijk onderdeel van de tekening geworden. Zo kunnen de structuur of de schepranden van papier mij inspireren, zoals bij de prachtige Khadi Papers uit India. De ingrepen hierop zijn summier zodat dit materiaal zelf zoveel mogelijk kan spreken. Tekenen op de (uiterste) randen of hoeken van het papier vind ik uitermate fascinerend.

Vragen over het tekenen en de betekenis daarvan vormen de kern van mijn werk. Hoe maak ik een tekening, hoe begin ik en welke beslissingen neem ik al werkend aan de tekening? En wat is de relatie tussen die tekening en het papier?

Naast het werk van door mij bewonderde kunstenaars vormen ook de natuur en muziek mijn bronnen van inspiratie.

Ik studeerde monumentale vormgeving aan de kunstacademie Artibus in Utrecht (1971-1976) en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht (1985-1991).

​(De foto’s van mijn werk werden gemaakt door Teus de Groot.)