Ad Bercht

discipline

werken op papier

atelier

Nieuwelaan 43, Delft

links

website

Sinds 2015 ben ik als beeldend kunstenaar verbonden aan Kadmium. Ik vervaardig werken op papier. Het proces van het maken en strategieën om tot een beeld te komen staan centraal.Evenals de vraag naar wat voor mij een tekening is. Ik werk met materialen zoals potlood, kleurpotlood, pen, inkt, waterverf en gouache. In mijn al wat oudere collages hergebruikte ik etsen en gouaches die tijdens en na mijn opleiding aan de kunstacademie ontstonden. In mijn meest recente werken probeer ik het papier zelf een grotere rol te laten spelen door het te vouwen, verkreukelen, perforeren of met een stanleymes te bewerken.

In de kunst houd ik vooral van minimalisme. En van kunstenaars die bezig zijn met fundamentele zaken als formaat, materiaal, textuur en de processen achter het tot stand komen van een kunstwerk. Met hen wil ik de dialoog aangaan.

Door te kijken naar hun werk zijn er in mijn geheugen vele beelden opgeslagen. Uit dat geheugen put ik inspiratie om van al die beelden iets eigens te maken.

Punten en lijnen zijn de basis van mijn tekeningen. De punten teken of perforeer ik. Zoals ik de lijnen teken of door vouwen laat ontstaan. Mijn vormentaal is beperkt, binnen die beperking zoek ik naar vrijheid!

Door het perforeren en vouwen van het papier is dat papier een wezenlijk onderdeel van de tekening geworden. Recent maakte ik tekeningen op met de hand vervaardigd papier. De ingrepen hierop zijn minimaal om dit materiaal zelf tot z’n recht te laten komen. Nog recenter zijn werken op transparant papier. Hier experimenteer ik met het tekenen op zowel de voor- als achterkant.

De vraag hoe een tekening te maken is belangrijk voor mij. Hoe begin ik? Welke beslissingen neem ik al werkend aan de tekening? Kies ik voor de intimiteit van klein formaat of voor papier met grotere afmetingen? En wat zijn voor mij de definitie en betekenis van een tekening? Dergelijke vragen vormen de kern van mijn werk.

Inspiratiebronnen: kunst, muziek, de natuur

Website: www.adbercht.nl