Impressed, graduated artists 2017

vanaf 17/08/2017 tot en met 17/09/2017

Kadmium organiseert deze jaarlijks terugkerende expositie die het werk laat zien van een geselecteerd aantal net afgestudeerde kunstenaars van de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten Den Haag en de Willem de Kooning Academie Rotterdam. Het werk van de deelnemende kunstenaars laat ons het moderne aspect zien van wat jonge kunstenaars  op dit moment beleven. Hun beeldtaal is duidelijk van deze tijd. Grafische vormgeving, textiel, schilderwerk, digitaal komt allemaal aan de orde.

De tentoonstelling is van 17 augustus t/m 17 september te bezichtigen op de openingstijden van Kadmium (St. Agathaplein 4 Delft, di t/m vrij 10:00-17:30, zat en zon 11:00 – 17:00 uur, gratis toegang) de opening zal zondag 20 augustus om 15:00 uur plaatsvinden.

curator

Joost Konings

deelnemende kunstenaars

Zonna Menes

"We weten allemaal hoe vervelend het is om gestrest te zijn. Maar wat als de spanning niet meer weggaat en het jouw leven gaat beheersen? Het gevolg kan een angststoornis zijn. Een op de vijf Nederlanders heeft hier last van.
In deze animatiefilm heeft het hoofdpersonage een angststoornis. Hij is bang om in paniek te raken, waardoor hij meestal in paniek raakt. Hij schaamt zich hiervoor en probeert dit probleem te verbergen voor zijn collega, wat juist meer stress oplevert en het allemaal dus veel erger maakt. Een stoornis hebben is een teken van zwakte en dat kan je maar beter verborgen houden.
Met een grove tekenstijl en contrasterende kleuren, heb ik dit onderwerp op humoristische wijze uitgebeeld."

Lisa Baijs

RAAF is een graphic novel. Lezers krijgen inzicht in het leven van de jong-adolescente Raaf, een jongen met een opvallend uiterlijk. We zien hem in het dagelijks leven in strijd met verschillende sociale aspecten en hoe hij hiermee omgaat en leert omgaan. Sociale angst, vorming van een eigen identiteit en diverse aspecten van alleen zijn worden op een visuele manier onder de aandacht gebracht.

RAAF is tevens een semi-autobiografisch verhaal: diverse aspecten zijn de manier waarop ik zelf naar de wereld kijk. Ook werk ik vanuit een persoonlijke fascinatie voor de vogels die voorkomen in mijn verhaal. Als kind leerde ik zorgen voor een jonge kauw, genaamd Gerrit, die uit het nest was gevallen. Sinds Gerrit heb ik een bijzondere empathie en affectie ontwikkeld voor kauwen, kraaien en raven. Ze zijn niet alleen ontzettend intelligent maar ook heel erg sociaal. Gerrit was voor mij een belangrijke vriend in een tijd dat ik als mens nergens bij hoorde.

Met RAAF maak ik verschillende universele thema’s die moeilijk bespreekbaar zijn toegankelijker.
In mijn boek maak ik daarom onder andere gebruik van scenische beelden en weinig tekst; zo geef ik de lezer en toeschouwer de ruimte om de situatie te personaliseren en interpreteren. Niet alleen maakt dit het verhaal persoonlijk, maar kan de lezer óók helpen om zich uit te drukken of om diverse onderwerpen bespreekbaar te maken.

website

Noortje de Brouwer

I am searching for real things. Genuine experiences triggered by ‘touchable’, physical objects. Things that provide a moment to unwind in our hectic everyday life.
 
An act of rebellion against surroundings where tactility is banned, like universities, hospitals and offices with their flat, smooth walls, empty corridors and neutral temperatures.
 
I create objects that infiltrate these spaces. Objects that invite to (re)discover the sense of touch. Only by interacting with the object it will reveal its characteristics.

Tommy de Moor

Mortality is an uncomfortable truth kept out of sight. In ‘Beatus’, I take this truth and create a shrine to time and death.
I found inspiration from the film Perfume: The Story Of A Murderer based on the world of fragrance. From the movie, I have used the technique of enfleurage, an ancient, expensive and slow practice of capturing the scents of delicate flowers through purified animal fat. As flowers are also a symbol of impermanence, I capture their scent of decay into pomade and, with the leaves of the flowers, use them as part of the mummification process of a piglet. The piglet is immortalized in the aroma of sanctity and has become Beatus.

Florentijn de Boer

In een doorlopend schilderij in olie-stick op canvas geeft Florentijn de Boer de toeschouwer een ervaring in kijken en beleven op een ongebruikelijke manier. We zien een schilderij in zeven delen die met elkaar een golvende beweging in twee richtingen maakt. In deze beweging brengt zij op eigenzinnige wijze de concrete verschijning van het doek zelf samen met de amorfe vormen die zij op het oppervlak afbeeldt. Het is een ‘landschappelijk’ doorlopend beeld, met een innerlijke ervaring die een weg vrij maakt voor het kijken zelf. Het is een reis voor het oog die al kijkend overgaat in een fysieke ervaring. Door de monumentale totale afmeting van 2,50 bij 10 meter wordt de geschilderde illusie fysiek en maakt het een dans in zijn eigen vorm. In de energetisch geladen en kleurrijke weefsels die Florentijn afbeeldt, openen zich verschillende associaties die je van de ene stemming naar de andere brengen, vloeiend en vormvast tegelijk. Haar werk is niet gemakkelijk te duiden, maar ik zou dit schilderij ergens plaatsen tussen de amorfe, intuïtieve wereld van Jean Arp en de intense, kleurrijke en monumentale schilderijen van Georgia O ‘Keeffe.

Tim Demper

Er bestaat veel meer dan wij kunnen meten of waarnemen. Verschijnselen die niet te meten of waar te nemen zijn in ons Universum. Zoals verder in het heelal dan onze telescopen kunnen observeren of kleiner dan onze microscopen kunnen waarnemen. Maar daarbuiten bestaan er naast onze realiteit ook nog andere realiteiten in parallelle universums. Deze realiteiten hebben waarschijnlijk compleet andere natuurkundige regels. Met andere deeltjes, krachten of regels die niet denkbaar zijn voor de mens. Met de Multiversescope kan ik andere realiteiten observeren. De verschillende deeltjes en krachten van de andere realiteit worden gemeten en gemodelleerd.

website

Opening

Opening Impressed, graduated artists 2017

Kadmium organiseert deze jaarlijks terugkerende expositie die het werk laat zien van een geselecteerd aantal net afgestudeerde kunstenaars. De opening is op zondag 20 augustus om 15:00 uur . Deelnemende kunstenaars zijn: Zonna Menes, Lisa Baijs, Tim Demper, Noortje de Brouwer, Florentijn de Boer en Tommy de Moor. De tentoonstelling is van 17 augustus t/m […]