Bijzonder gemaakt, design-kunst-techniek

vanaf 10/05/2012 tot en met 10/06/2012

Design en kunst zijn overlappende vakgebieden die elkaar (kunnen) inspireren. Beide maken ze gebruik van techniek om het creatieve proces van de ontwerper/kunstenaar te materialiseren. In de tentoonstelling worden deze bijzondere processen zichtbaar gemaakt.

 

 

 

 

deelnemende kunstenaars

Bas van Hoeve, Alice van Beukeringen, Kyra Frederiks en Wouter van Geesink

“Ambient Red” & “Timeless Yellow”

De Ambient Red is een nieuw soort babyfoon, die licht patronen en subtiele bewegingen gebruikt om het welzijn van de baby te communiceren met de ouders. De Timeless Yellow helpt ouders meer structuur aan te brengen in het dagelijkse leven van hun kind. Het product ondersteunt ouders om op een eenvoudige en begrijpelijke manier het concept van tijd te communiceren met hun kind.

De Luux-Collectie is het eindresultaat van een samenwerkingsproject met DuuX, een bedrijf dat baby electronica ontwikkeld gericht op de ouders. De Luux-collectie bestaat uit twee producten die de merk kernwaarden (betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en design) van DuuX bevatten. De producten vormen een geheel, waarbij beide concepten verschillende niveaus van innovatie representeren.

Emre Telci

“Visible Voice”

Overal in de natuur is verborgen informatie te vinden. Dit motiveert mij tot het exploreren van de natuur vanuit een ander perspectief. Het proces leert mij dat in alles data zit, dat kan worden omgezet tot andere vormen van informatie of worden opgeslagen. Als we praten brengen we brengen moleculen in vibratie. Deze moleculen kunnen worden omgezet tot elektrische signalen, die weer in een (andere) vibratie kunnen worden weergegeven. In de tentoonstelling wordt jouw eigen geluid zichtbaar gemaakt in een golfvorm, getekend door een laserstraal op een oppervlak dat licht kan opslaan.

Jetske Visser

“Vergeten herinnering”

Wat is een theepot wanneer je niet meer weet wat een theepot is? Hoe beleeft een dementerende zijn omgeving? In de film Vergeten herinnering van Jetske Visser, duikt de kijker onder in de wereld van dementie. Vanuit de wil om het leven van deze mensen te begrijpen, heeft Visser een beeld gevormd van deze schimmige, breekbare en onzekere wereld. Als metafoor voor de ziekte liet ze dagelijkse voorwerpen een transformatie ondergaan om te laten zien dat dingen niet altijd zijn zoals je verwacht.

website

Joong Han Lee

"symbiotic chair"

Kunnen we empathie voelen voor een object?

Symbiotic Chair is een stoel die de samenwerking tussen gebruiker en object zelf nodig heeft. De stoel is alleen een stoel in samenwerking met de gebruiker. Als de gebruiker gaat zitten, fungeert het gewicht van de stoel als contragewicht voor diens benen. Deze wederzijdse afhankelijkheid zal bij de gebruiker empathie oproepen voor de stoel op een tastbare en fysieke manier.

Delen door Thee en Gesprek

“Drinking Link”

“Drinking Link” thee set is een onderzoek naar hoe wij socialiseren en delen rond de tafel. De set is geïnspireerd op traditioneel tafelgerei en bestaat uit een theepot die verbonden is met zijn kopjes. Synthetisch touw is om de voorwerpen heen gebonden en verhard door een verwarmingsproces waarbij de flexibiliteit is behouden. Met deze installatie moeten mensen binnen een bepaalde afstand van elkaar blijven, terwijl ze drinken en praten.

website

Lizette Reitsma

“LivingMemory”

LivingMemory begeleidt nabestaanden in hun rouwproces door de herinnering levend te houden. Op momenten belangrijk voor het rouwproces bloeit de bloem. Deze rouwmomenten zijn terug te vinden in veel culturen (waar het proces wordt opgesplitst in korte tot langere periodes met behulp van rituelen) maar zijn verloren gegaan in de Nederlandse cultuur. LivingMemory herintroduceert deze momenten. Dit gebeurt volledig automatisch: het water verdampt, condenseert tegen de deksel en verzamelt in een reservoir boven de plant. Op de speciale momenten opent het reservoir en zorgt er zo voor dat de plant water krijgt. Binnen 3 uur zal de plant gaan bloeien: en daarmee de nabestaande uitnodigen om stil te staan bij het verlies.

website

Pierre Elitaire

“Blå”

Blå is meubelcollectie die bestaat uit een houten frame en een keuze aan planken in materialen als graniet, koper, messing, hout, leder, rubber, porselein, hout, enzovoorts. De gebruiker bouwt het meubel zelf op door te combineren. Een bijzettafeltje met een porseleinen blad ziet er immers anders uit dan met een bovenblad van koper. De materiaalkeuze bepaalt ook de functie, op een porseleine blad kun je wel iets neerzetten, maar niet op zitten. Dit kan wel op een houten blad. Daarnaast hebben de meubels op deze manier een langere levensduur, je kunt immers zelf de functie en het uitzicht zonder veel moeite aanpassen. De basis kan generaties lang meegaan.

Pierre Elitaire

“Shades of Black”

Shades of Black is an ecodesign gemaakt van hergebruikte veiligheidsgordels, persoonlijk op een autokerkhof verzameld. Tijdens mijn materiaalonderzoek ontdekte ik dat je in de gordels permanente plooien kan aanbrengen door ze te verhitten. Het resultaat is een vloerkleed/zitsculptuur van autogordels met een vlak, geweven gedeelte en twee bolle, gevouwen gedeelten. Door de verschillende zwarttinten en het glimmende materiaal ontstaan kleuren en komt het object als het ware tot leven.

Pierre Elitaire

“Les Lunettes Elitaires”

Les Lunettes Elitaires, een bril, is een ode aan porselein en aan Delfts blauw. Het idee ontstond na een bezoek aan de Porseleyne Fles in Delft. Porselein wordt zelden gebruikt om een functioneel product te maken. Bovendien geloofde niemand dat je porselein zo hard kon ‘manipuleren’ dat er een bril van te maken is. Twaalf prototypes waren nodig om uiteindelijk tot dit unieke object te komen. De afwerking is een drip-painting met Delfts blauw.

Quintus Kropholler

"Trainlaps"

In mijn onderzoek naar kleuren om mij heen vroeg ik me af wat de basiskleuren zijn tijdens de dagelijkse treinreis naar school en welk effect ze geven. Hoe oogt (en voelt) onze dagelijkse omgeving als kleur?

De hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Rotterdam is meer comfortabel en sneller dan de intercity trein, terwijl ze wel hetzelfde traject rijden. Ook beide interieurs lijken helemaal niet op elkaar. Maar het uitzicht vanuit de trein is wel te vergelijken. Om deze vergelijking te maken heb ik met beide treinen gereisd en elke seconde een foto genomen. Iedere foto is teruggebracht naar 1 kleur. Het resultaat bij de verschillende reizen is, behalve een prachtig mysterieus patroon, ook een interessante vondst van verschillende contrasten in de opeenvolgende kleuren.

website

Roy Gevers, Jasper van Laarhoven, Martijn Lammers en Anne Spaa

“PowerTrio”

Een fysieke beweging vraagt minder lef dan een verbale beweging. Op basis van dit gegeven is het concept van Power Trio ontwikkeld. Zonder voorzitter neemt een groepsgesprek vaak interessante vormen aan. Een fysieke verandering van de gespreksdeelnemers geeft de mogelijkheid om tijdens het gesprek op de groepsdynamiek te reflecteren. De dynamiek in een groepsgesprek wordt gevisualiseerd. De kogel geeft verlegen mensen de mogelijkheid toch aan het woord te komen. Door naar voren te bewegen tonen zij onbewust een vorm van interesse. De beweging wordt geregistreerd en vertaald naar de positie van de bal. Degene die de bal voor zich heeft liggen wil iets zeggen.

Marit Coehoorn

" BookCloud"

De BookCloud is bedacht om de sociale cohesie tussen mensen te versterken. Bezoekers kunnen briefjes ophangen waarop ze vertellen over een leuk boek dat ze gelezen hebben en aan andere bezoekers aanraden. Zo kunnen bezoekers leeservaringen met elkaar delen en elkaar inspireren! Mensen die normaal gesproken weinig met elkaar in contact komen, kunnen bij elkaar langsgaan om elkaars boeken te lenen. En elkaar beter te leren kennen.

website