We zijn weer thuis

vanaf 15/02/2015 tot en met 15/03/2015

We zijn weer thuis

De expositie ‘We zijn weer thuis’ is van 15 februari tot en met 15 maart 2015 te zien.
Waar en wanneer voel je je thuis? Wat is thuis zijn? ‘We zijn weer thuis’ stelt deze vraag ten aanzien van de eigen organisatie, bezoekers, Delftse kunstenaars en de getoonde kunstwerken. Is Kadmium thuis, nu het samen met vijf andere organisaties een nieuwe ruimte betrekt in Het PrinsenKwartier? Voelt een bezoeker zich thuis wanneer die een presentatieruimte voor hedendaagse kunst betreedt? Gaan de Delftse kunstenaars zich thuis voelen in Het PrinsenKwartier?

Kadmium heeft met deze vragen zes Delftse kunstenaars uitgenodigd.

Opening zondag 15 februari om 15 uur door Ineke Hulshof, architect van de verbouwing van Het Prinsenkwartier.

Nevenactiviteiten
zaterdag 21 & 22 zondag februari 13:00 tot 17:00 uur 
Rondje Delft: ‘Bij mij thuis’
De kunstenaars Winnie Keizer, Dirk van Dien en Enlightment Arts – Maryon Widdershoven & Janpaul Verburg – stellen hun eigen huis open voor publiek. Naast hun eigen werk tonen ze ook dat van bevriende kunstenaars. Sartpunt: Kadmium, Agathaplein 4, Delft
vrijdag 6 maart om 17.00 kunstenaarsgesprekken. In een huiselijke setting kunnen de bezoekers met de deelnemende kunstenaars in gesprek over hun werk. Door de opzet van het kunstcafé is het de bedoeling dat zowel de bezoekers als de kunstenaars zich vrij voelen om te vragen en te praten waardoor iedereen na afloop hopelijk geïnspireerd en met nieuwe inzichten huiswaarts keert.

woensdag 11 maart om 20:30 uur TOP Lezing: ‘Het Eerste Avondmaal: Thuis; op een doordeweekse avond’ .
Discussiëren over de ruimte die Kadmium is en welke Karel ziet als een Transferruimte, waarbij de emotie van de kunstenaar, vertaalt in een kunstwerk, zich laat zien om bewonderd te worden, om zodoende een kans te maken om de ware liefde (=emotie) van een ander te treffen. Kan de transfer plaatsvinden in deze ruimte? Is het even de ruimte voor het moment ? Karel Bodegom heeft in december 2014 een boek uitgegeven: Mens in zijn ruimte. www.karelbodegom.nl.

 

 

 

 

 


curator

Rik van Hazendonk en riëlle beekmans

deelnemende kunstenaars

riëlle beekmans

Mijn matras is een van de eerste dingen die ik als ik verhuis meeneem. Spannend om al in een huis te slapen wat nog niet helemaal is ingericht. Ik voel me altijd prettig in een ruimte die nog niet vaststaat en nog alle kanten op kan, waar je kunt fantaseren over alle mogelijkheden die nog open zijn en waar je je dromen kunt projecteren op de lege muren.

Ans de Groot

"Hoe wonderlijk kunnen alledaagse situaties afgebeeld worden?   Het werk van Ans de Groot is figuratief maar niet realistisch.  De wisselwerking tussen mens en dier op haar doeken is frappant en onvoorspelbaar; elk van de figuren wordt met inlevingsvermogen en ambachtelijk neergezet." (Wim van Cleef, Pulchri nr. 3) Het zijn met olieverf op canvas gemaakte schilderijen in verschillende formaten, vaak anekdotisch van karakter. Alledaagsheden vormen het decor van vaak een bizarre taferelen, deze ontstaan al schilderend.

René Jacobs

Beeldend kunstenaar René Jacobs schildert kleine mensen die zich groot proberen te houden. Met kleur en humor tekent hij hun woordeloze verhalen op. Daarbij is een bijzondere rol weg gelegd voor het begrip “Thuis”. Thuis kan men zichzelf immers niet ontlopen. Thuis is het stille amfitheater waar droom en werkelijkheid de degens kruisen, waarbij de realiteit meestal het strijdtoneel als winnaar verlaat. Naast vergeten schilderijen gebruikt hij tegenwoordig ook alledaagse voorwerpen uit de muffe kant van de jaren zestig om zijn verhaal kracht bij te zetten.  Door deze voorwerpen een kleine twist te geven komen ze tot onverwachte bloei. Een nieuwe realiteit neemt de plaats in van vervlogen dromen.

Erik van Katwijk

Iedereen kent wel het straatbeeld van een afgedankte "Billy" boekenkast van Ikea. Erik van Katwijk ontfermt zich erover en geeft hem een tweede leven. Het “Billyhout” heeft twee totaal verschillende kanten: een dunne witte toplaag en daaronder een samengeperste massa zaagsel met lijm. Juist deze kant die altijd angstvallig wordt bedekt is in het werk van Erik van Katwijk vaak prominent zichtbaar. Zijn werk beweegt zich tussen kunstwerken, veelal reliëfs, en toegepaste kunst en design. Die laatste werken brengt Erik onder de naam Atelier Delfts Hout.

Jos Poeder

Waar en wanneer voel je je thuis? De een voelt zich overal thuis en de ander alleen in zijn eigen huis. Misschien ligt het gevoel van thuis zijn niet zozeer in de omgeving, maar in datgene wat een omgeving kan betekenen: veiligheid, je veilig weten. In mijn werk onderzoek ik hoe lang veilig veilig blijft en hoe veilig dat veilige gevoel echt is.

Jaco van der Vaart

Van der Vaart heeft altijd het menselijk lichaam en daarnaast het denkvermogen als vertrekpunt voor zijn beelden genomen. Daar is nu het thema van de verandering, de transformatie, bijgekomen. Met zijn afgewogen materiaalkeuze onderstreept hij nieuw gevonden verbanden. Zijn beelden herinneren ons er intuïtief aan hoe mooi en mysterieus het leven is: alsmaar verder transformerend, vol onverwachte verbanden, ongrijpbaar. Al onze kennis en ordeningen ten spijt.

Opening

zondag 15 februari 15:00 uur opening

Zondag 15 februari om 15:00 uur wordt de expositie we zijn weer thuis geopend. Klik hier voor meer informatie